Categorieën
blogs

Niet uit bed, geen vaccin?

Update 23 juni 2021: sinds 22 juni 2021 is er goed nieuws voor de doelgroep niet-mobiele mensen uit de griepprikgroep: https://mailchi.mp/snpg/uitnodiging-niet-mobiele-thuiswonende-mensen

Voor meer informatie kun je contact opnemen met je huisarts. Hou er rekening mee dat je huisarts dit bericht misschien nog niet ontvangen heeft of mogelijk niet aangesloten is bij de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG). 

Op zondag 13 juni 2021 schreef Nicole van #VergeetOnsNietHugo een blog over de schrijnende situatie van bedlegerige mensen uit de griepprikgroep die wachten om thuis gevaccineerd te worden. 

Vrijdag 11 juni ontving ik mijn 4de uitnodiging voor vaccinatie. Ik heb namelijk een WLZ-indicatie. Mijn eerste uitnodiging ontving 26 maart wegens een gecompromitteerde ademhaling in combinatie met mijn spierziekte, mijn tweede op 11 mei vanwege een griepprik-indicatie en de 3de op 2 juni wegens mijn geboortejaar.

Sinds 11 mei ben ik volledig gevaccineerd. Een maand later ben ik dolblij en kerngezond met mijn vaccinaties. Na bijna anderhalf jaar is er licht aan het eind van de coronatunnel voor mij. Mijn eerste stukjes rijd ik weer optimistisch en voorzichtig in de anderhalve meter maatschappij.

In het ziekenhuis krijgt iemand in een elektrische rolstoel en beademing via een canule een injectie.
Mijn eerste vaccinatie in het UMC Utrecht op 13 april

Maar het lukt onze overheid niet om de vaccinatie van bedlegerige mensen uit de griepprikgroep te regelen. ”Voor alle overige mensen die niet mobiel zijn wordt nog gewerkt aan een oplossing.” Staat er op een website van de overheid te lezen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/ik-woon-thuis-en-ben-niet-mobiel-hoe-krijg-ik-een-coronavaccinatie (13 juni 2021 voor het laatst bekeken.)

Als kind was het voor mij tussen 1989 en 1990 bijna onmogelijk om te zitten of zittend vervoerd te worden. Een moeilijk tijd, maar na een zware operatie en revalidatietraject kan ik tegenwoordig weer zitten. Sommige mensen hebben minder geluk. Als lid van #VergeetOnsNietHugo vind ik het daarom heel belangrijk dat deze mensen zo snel mogelijk THUIS gevaccineerd kunnen worden.

Hoog- laag bed in een slaapkamer met een groene muur.

Er zijn bij #VergeetOnsNietHugo enkele mensen bekend die vanwege hun bedlegerigheid al vanaf begin mei met smart wachten op hun thuisvaccinaties. Een persoon ken ik persoonlijk. Ik verwacht en vermoed dat er meer mensen zoals zij wachten op hun rechtmatige thuisvaccinaties. Voor hen nog geen eind in zicht van de coronatijd. Zij lopen door allerlei versoepelingen meer risico op besmetting met coronavirus.

Dat kunnen we toch als samenleving niet laten gebeuren? Minister de Jonge heeft de doelgroep van #VergeetOnsNietHugo zo goed geholpen. Kan de politiek echt het RIVM niet opdragen om de thuisvaccinaties voor bedlegerige mensen met spoed te regelen? Ik geloof er niets van. Ik roep daarom de politiek op om met een oplossing te komen voor deze mensen. Ik geloof niet in problemen, maar in oplossingen. Als het niet linksom kan (via de huisarts), dan moet het rechtsom (via het leger?). Als de oplossing er maar SNEL komt.

Injectiespuiten
Met dank aan: https://pixnio.com/

Omroep Gelderland weidde zondag 14 juni een item over deze mensen: 
https://www.omroepgelderland.nl/tv/programma/31/x/aflevering/53604 (tussen 6.16 en 8.35 minuten van de uitzending). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *